Welkom

 

 

Welkom

Welkom bij KOCS Steungroep Zambia

Zambia ligt in het zuiden van Afrika en grenst nergens aan de zee. Het is 28 maal groter dan Belgie en een onafhankelijke republiek sinds 1964. Er wonen naar schatting 17 miljoen mensen (2017).

Eind vorige eeuw waren er 1 miljoen weeskinderen. AIDS had genadeloos toegeslagen. Onderwijs in Zambia was niet gratis. Inschrijvingsgeld, een uniform en schoenen waren o.a. verplichte kosten om een kind naar school te laten gaan. Veel kinderen vielen hierdoor uit de onderwijsboot. Op verschillende plaatsen in Zambia -zowel in de steden als op het platteland- ontstonden initiatieven vanuit de gemeenschappen zelf om onderwijs aan te bieden. Zambian Open Community Schools verenigde een aantal van deze scholen en bood hen ondersteuning aan. Er werd in deze scholen de nadruk gelegd op de totale ontwikkeling van het kind. Ze werden onderwezen in de Zambiaanse taal, wiskunde, sociale studie en gezondheidsleer. Het is in die periode dat het Vlaamse koppel Pat en Gilberte in Kabwe wonen en werken. Pat is onderwijzer en gaf wiskunde in KOCS, de Open Community School van Kabwe, gelegen middenin Makululu compound, een straatarme sloppenwijk van de stad Kabwe.

Onze VZW is opgericht in 2007 na een reis naar Zambia en een bezoek aan de KOCS. Het enthousiasme van de leerkrachten en de kinderen liet ons niet meer los. We besloten om de school te ondersteunen door o.a. de lonen van een aantal niet opgeleidde vrijwilligers te betalen. Met een inkomen kunnen zij zich concentreren op het leraar zijn en valt de nood weg om ander (betaald) werk te zoeken. Minder verloop biedt meer kansen voor het uitbouwen van goed onderwijs voor deze kansarme kinderen. Een goede scholing vergroot de kans om uit de armoede te ontsnappen. Het zal op termijn zelfs de hele gemeenschap ten goede komen.

Sinds 2002 is basisonderwijs gratis in Zambia. De school is ondertussen officieel erkend door de Zambiaanse overheid en blijft groeien. Ze zorgt voor onderwijs en hoop voor de armste kinderen in Kabwe.

Meer informatie vind je onder 'Nieuws over ons project'.


website door Koen Michielsen bvba, Essen